Biden, Ukrayna’nın Savunma Hattını Güçlendirmek İçin Adımlar Atıyor
Amerika Birleşik Devletleri’nden ismi açıklanmayan yetkililer, The Washington Post gazetesine yaptıkları açıklamada, Rusya’nın son günlerde Ukrayna’nın özellikle doğu hattında ilerleme kaydetmesinin ardından Başkan Biden’ın, Kiev’in savunmasını güçlendirmek için bazı adımlar atmaya karar verdiğini bildirdi.
Rusya’nın ele geçirdiği Ukrayna topraklarını geri almamak için mayınladığı bilinen Ukrayna, Rus ilerleyişini durdurmak amacıyla cepte hattında bazı bölgelere mayın döşemeyi planlıyor.
Yetkililer, Biden yönetiminin son haftalarda Ukrayna’nın cephe hatlarına yönelik Rus saldırılarından büyük endişe duyduğunu belirtirken, Rus güçlerinin ilerlemesini yavaşlatmanın acil bir gereklilik olduğunu vurguladılar.
Bir yetkili, “Rusya, kayıplarına aldırmadan doğudaki Ukrayna hatlarına saldırıyor, Ukraynalılar açıkça kayıplar yaşıyor ve daha fazla kasaba ve şehir düşme riski altında. Bu mayınlar, tam da bununla başa çıkmak için özel olarak tasarlandı.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’ya verilen mayın türü, pil gücünün hızla azalmasıyla günler veya haftalar içinde etkisiz hale gelebilen bir tür olduğundan sivillere karşı tehlikeyi azaltıyor. Yetkililer ayrıca, Ukrayna’nın mayınları yoğun nüfuslu bölgelere yerleştirmeme sözü verdiğini belirtti.
Diğer bir ABD’li yetkili ise yeni mayınların kullanımının Ukrayna topraklarıyla sınırlı olacağını ve doğu Ukrayna’ya odaklanılmasının beklendiğini söyledi.
The Washington Post’a konuşan bir Ukraynalı yetkili ise mayınların yaygın şekilde döşenmesinin getirebileceği potansiyel risklere rağmen bu adımı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Rusya zaten bunları kullanıyor.” dedi.
İnsan Hakları Örgütlerinden ABD’nin Ukrayna’ya Mayın Yardımına Tepki
Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, antipersonel kara mayınlarının konuşlandırılmasını ve transferini yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’ne taraf değil. Bu durum insan hakları örgütlerinin ABD’nin Ukrayna’ya mayın yardımına tepki göstermesine neden oldu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Kriz, Çatışma ve Silahlar Bölümü Müdür Yardımcısı Mary Wareham, ABD’nin Ukrayna’ya bu adımını “şoke edici ve yıkıcı bir gelişme” olarak nitelendirdi. Wareham, uzun süreli olmayan mayınların bile siviller için risk taşıdığına, karmaşık temizleme çalışmaları gerektirdiğine ve her zaman güvenilir şekilde devre dışı bırakılmadığına dikkat çekti.
ABD’nin 2022 itibarıyla yaklaşık 3 milyon antipersonel kara mayını stokunda bulunduğu belirtiliyor.